Priprema zimnice sve skuplja

Sinonim za jesen je i priprema zimnice. Iako je do prije nekoliko godina priprema domaće zimnice bila tri puta jeftinija od gotovih proizvoda, zbog skoka cijenа povrća ove godine situacija je obrnuta. Domaćice kažu da je domaća zimnica isplativa samo u slučaju da imate svoje povrće, a mnoge su to iskoristile i kao priliku da zarade dodatni novac. Provjerili smo kako izgleda priprema zimnice u Semberiji.

Uz vrtoglave cijene povrća i najavu novih poskupljenja, sve više građana odlučuje se za kupovinu gotove zimnice. Cijene paprika, karfiola, kupusa, ali i drugog povrća u vrtoglavom su porastu.

”Za ovo vrijeme je baš skupo, a da li će cijena padati kad krene priprema kupusa za kiseliti, ne znam, uglavnom sad je ta cijena. Kao i sve ove godine, i ovu godinu valjda ove velike vrućine, sve utiče na povrće, tako da su i cijene ove godine baš skočile, a i nema nekog kvaliteta”, kaže prodavačacica na pijaci Olenija Trifković.

Kako su nam rekli na pijaci, priprema domaće ziimnice isplati se samo onome ko ima svoje povrće. Takav je slučaj sa Radinkom Todić iz Dvorova. Ona je zimnicu pripremila od povrća iz svoje bašte, prenosi BHRT.

Za koju god opciju da se odlučite, jedno je sigurno – ekonomski problemi sa kojima se građani suočavaju prepolovili su pripremu zimnice u odnosu na ranije godine, a ovaj posao je sve više tradicija, a sve manje potreba.

scroll to top