Sastojci:
1,3 kg krompira,
1 kašika usitnjene svježe majčine dušice,
so,
svježe mljeveni crni biber,
5 kašika neslanog maslaca otopiti,
1 kašika maslinovog ulja.
Priprema:
1. Krompir kuhati u većoj količini posoljene vode. Kad prokuha, smanjiti vatru i kuhati polupokriveno 20 do 25 minuta da krompir omekša, ali da ne budE potpuno kuhan. Pomoću šuplje kašike povrće prebaciti u cjediljku, isprati hladnom vodom i osušiti. Zatim ga staviti na tanjir i potpuno ohladiti pa ostaviti da odstoji bar osam sati.
2. Krompir oguliti i krupno naribati u veću zdjelu. Dodati majčinu dušicu, 1,5 kašičicu soli i 3/4 kašičice bibera, pošpricati s dvije kašike otopljenog maslaca pa dobro izmiješati smjesu.
3. Rernu zagrijati na 190 stepeni, a rešetku postaviti u sredinu.
4. U vatrostalnoj tavi zagrijati ulje i kašiku maslaca pa dodati smjesu od krompira. Zagrijavati na srednjoj vatri i pomoću kašike čvrsto utisnuti u dno tave tako da vrh bude ravan. Zatim smanjiti vatru i pokriveno kuhati oko pet minuta dok rubovi ne postanu smeđi. Skloniti poklopac pa nepokriveno peći još 10 minuta.
5. Premazati vrh preostalom količinom maslaca pa premjestiti tavu u rernu i peći tri do sedam minuta. Izvaditi tavu iz rerne i odvojiti rub pite od tave, a zatim je izvrnuti na veći tanjir i rezati na kriške.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)