Patlidžan s mesom za ručak

Sastojci: 500 g patlidžana, 180 g mljevenog mesa, 160 g riže, 100 g paradajza, 50 g luka, 30 g parmezana, 40 g maslinovog ulja, 1 dl soka od paradajza, 1 jaje, 2 čehna bijelog luka, listići peršuna, so, biber.

Priprema:

1. Patlidžane operite, prepolovite, izdubite sredinu, kratko prokuhajte i ohladite. Komade koje ste izdubili kratko prokuhajte, ohladite i sitno isjeckajte. Pomiješajte ih sa sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunom.

2. Ogulite dva paradajza, izvadite sjemenke i sitno isjeckajte. Luk isjeckajte i dinstajte na ulju.

3. U posebnoj posudi istucite jedno jaje, dodajte komadiće patlidžana s bijelim lukom i peršunom, ribani sir, sjeckani paradajz, meso, so i biber. Dobro izmiješajte i smjesom napunite patlidžane. Patlidžane složite u posudu, polijte s malo soka od paradajza, pokrijte i dinstajte na laganoj vatri. Podlijevajte vodom dok ne bude pečen.

scroll to top