Da li ste se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro “legne”, a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat?
Ukoliko ponekad ili često, imate problema sa želucem i probavom, pokušajte da izbjegavate ove namirnice na prazan želudac.
Sirovo povrće
Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ipak, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.
Jogurt
Ako imate osjetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi teško da vam “padne”. Naime, jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje, nažalost, ne stižu do crijeva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati pokoji orašasti plod, komad avokada ili kašiku pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.
Banana
Banana na prazan želudac naglo podiže nivo šećera u krvi, ali isto tako taj nivo veoma brzo pada. Posljedica toga mogu da budu nagli napadi gladi tokom dana.
Citrusi
Čaša svježe cijeđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove gorušicu. Jedini izuzetak je voda pomiješana s limunom jer je limunov sok podosta razrijeđen.
(Izvor: Nezavisne novine)