Nedovoljan protok ili prekid protoka kroz koronarne arterije najčešće nastaje zbog začepljenja arterija krvnim ugruškom, koji se vremenom postupno stvara na podlozi krvnog suda oštećenog aterosklerozom.
Aterosklerotski plakovi sužavaju promjer krvnog suda, stvarajući podlogu na kojoj se lako formira krvni ugrušak koji tako još više sužava krvni sud.
Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i svježe voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suhog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osjećaj sitosti.
Britanski ljekari upozoravaju da suho voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi pretjerana količina.
Kako bi neko suho voće bilo još slađe i privlačnije, prije sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suho voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno djeluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.
(Izvor: B92/Nezavisne novine)