Web stranica Taste Atlas koja predstavlja online vodič za tradicionalnu hranu objavila je listu novogodišnjih jela s kupusom, a na prvom mjestu našao se i tradicionalni bosanski specijalitet – sarma.
Taste Atlas je vodič za tradicionalnu hranu koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima. Povodom Nove godine objavili su listu jela s kupusom koja su ocijenjena najboljim.
“Smatra se da konzumiranje kupusa za Novu godinu donosi veliku sreću. Evo kako je Taste Atlasova publika ocijenila svečane rolnice”, naveli su u opisu objave na Facebooku.
Među pet najboljih prazničnih jela s kupusom prvo je mjesto je zauzela sarma koja se pored BiH, pravi i u Turskoj, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Moldaviji.
Drugo mjesto zauzeli su Golabki iz Poljske, ruski Golubtsi, švedski Kaldolmar te mađarski Toltott Kaposzta.
“Jedna od osnovnih namirnica tradicionalne turske kuhinje, sarma, se sastoji od fila koji je čvrsto okružen lišćem ili lisnatim povrćem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mješavina obično kombinira sastojke kao što su mljeveno meso, riža ili bulgur, razno začinsko bilje, crvenu papriku, paradajz sos, dok tipično zamatanje obično uključuje vinovu lozu, kupus ili lišće kiselog kupusa ili različito lisnato povrće kao što su zelje i blitva”, navodi Taste Atlas.
Navode dalje da iako se u njoj obično uživa za ručak ili večeru (obično tokom zimske sezone), sarma se često priprema u posebnim prilikama i praznicima – kao za Novu godinu.
(Izvor: Klix.ba)