Ovih sedam vrsta voća trebali biste jesti svaki dan

Ilustracija

Većina voća je slatka, hidratantna i općenito ukusna. Konzumiranje voća pomaže vam da dobijete esencijalne vitamine i minerale, antioksidanse i vlakna.

Ljudi koji jedu više voća imaju smanjen rizik od srčanog udara, moždanog udara i raka. U studiji iz 2021. godine, ljudi koji su jeli najmanje dvije porcije voća dnevno imali su 36 posto manje šanse da razviju dijabetes tipa 2 od onih koji su jeli manje od pola porcije dnevno.

Ali pored toliko različitih vrsta voća, koje odabrati?

Prije svega, ne možete pogriješiti ako dodate više voća u svoju prehranu, ali neke vrste se ističu među ostalima.

Jagode

Jagode ako su slatke, odličan su izbor za osobe sa dijabetesom ili na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.

“Porcija jagoda je ekvivalentna sa 15 grama ugljikohidrata i tri grama vlakana, što ovo čini dobrim izborom voća za osobe sa dijabetesom,” kaže Toby Smithson, dijetetičar s RD, certificirani stručnjak za negu dijabetesa i edukaciju.

Jagode su odličan izvor antioksidansa antocijanina, za koji se pokazalo da smanjuje upalu, oksidativni stres i insulinsku rezistenciju, što su faktori rizika povezani sa dijabetesom tipa 2.

Borovnice

“Borovnice su pune antioksidansa, a jedenje bobičastog voća barem dva puta sedmično važan je dio MIND dijete, koja ima neuroprotektivno djelovanje”, objašnjava registrirana dijetetičarka Christina Iaboni.

Umjesto da uvijek grickate obične borovnice, probajte divlje borovnice. One su pune protuupalnih prednosti i imaju dva puta više antioksidansa koji pomažu zdravlju od konvencionalnih borovnica.

“Redovno konzumiranje divljih borovnica pomaže u poboljšanju pamćenja i usporavanju starenja mozga”, kaže Gorin.

Jedno istraživanje pokazalo je da su starije osobe koje su jele jednu šolju svježih borovnica dnevno tokom tri mjeseca imale značajna poboljšanja na testovima mentalne kognicije.

Lubenica

Ništa bolje ne ide uz ljetni piknik od velike sočne kriške lubenice. Ova ljetna namirnica ne samo da je dobrog okusa, već je i puna zdravstvenih prednosti.

“Lubenica ima visok sadržaj likopena, antioksidansa za koji studije pokazuju da može smanjiti rizik od određenih karcinoma i poboljšati zdravlje srca”, kaže Rachel Rothman.

Likopen pomaže da lubenica dobije crvenu boju i može se naći u drugim namirnicama kao što su paradajz i papaja.

Suhe šljive

Ako je svježe voće teško pronaći ili ga zadržati, zamijenite ga suhim šljivama. Suhe šljive su sušene šljive koje su savršene za držanje u ostavi za povećanje hranljivih sastojaka u salatama, smoothiejima ili samo za užinu.

Jedno malo istraživanje pokazalo je da samo pet suhih šljiva dnevno sprečava ukupnu mineralnu gustinu kostiju u grupi starijih žena sa osteoporozom. Istraživači pripisuju sposobnost suhih šljiva da smanje razgradnju kostiju, iako još nisu sigurni u mehanizam koji stoji iza toga.

Banane

Nema ničeg zgodnijeg od voća koje dolazi u svom zgodnom malom pakovanju. Iako su neki zagovornici u prošlosti optuživali banane da sadrže previše šećera, one su zapravo savršeno voće koje daje energiju u pokretu. Lako se probavljaju, a jedna srednja banana ima 27 grama ugljikohidrata za podsticanje trčanja ili okretanja.

Avokado

Avokado nije sladak, ali svakako je voće koje treba da jedete. Dok većina voća ima puno prirodnih šećera, avokado se može pohvaliti zdravim mastima i vlaknima kao glavnim nutrijentima.

“Jedna trećina avokada ima 100 kalorija, 9 grama zdravih masti i nevjerovatna četiri grama vlakana. Uz sva ta vlakna, avokado je odlično voće za zdravlje crijeva”, objašnjava registrirana dijetetičarka Amanda Sauceda.

Avokado bi mogao pomoći iu održavanju zdravlja srca.

“Ovo zeleno voće također ima zdrave masti i kalijum što ga čini dobrim za zdravlje srca”, kaže Sauceda.

Studije su otkrile da zamjena drugih masti avokadom može pomoći u smanjenju LDL kolesterola (loše vrste).

Maline

Kada su u pitanju vlakna, nema mnogo voća u poređenju sa malinama. Jedna šoljica malina ima osam grama vlakana i samo 64 kalorije. Ishrana bogata vlaknima može vam pomoći u održavanju zdrave težine, održavanju redovnog pokreta crijeva, pa čak i snižavanju holesterola.

“Maline su pune antioksidansa, antocijana i vitamina C, koji se bore protiv upale i potiču zdravo starenje”, kaže registrirana dijetetičarka Justine Chan.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top