Budući da se bakterije ne mogu vidjeti prostim okom, kao niti osjetiti mirisom ili okusom, jedini način da bismo bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna jeste održavanje higijene prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje.
Četiri su važne stvari koje treba zapamtiti vezano uz pravilnu higijenu hrane. O njima treba razmišljati kadgod se nalazimo u kuhinji i pripremamo hranu, a riječ je čišćenju, kuhanju, hlađenju i križnoj kontaminaciji hrane.
Podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) govore da postoji nekoliko namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom kod ljudi.
Također, ponekad i najzdravije namirnice mogu uzrokovati trovanje ako se ne pripreme na odgovarajući način ili konzumiraju neočišćene.
Jaja
Jaje mogu biti kontaminirana salmonelom, bakterijom koja može uzrokovati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnije bolesti ili čak smrti. Kako biste se zaštitili koliko je god moguće, preporučuje se držanje jaja u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi.
Mliječni proizvodi
Sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za naše zdravlje, ali mogu biti i opasni po zdravlje. CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani raznim bakterijama, odnosno Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom, a sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti i dovesti do trovanja hranom.
Sirovo meso
Sirovo meso može sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117 hiljada različitih infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje, Escherichiju coli (E. coli), koja dovodi do po život opasnog hemolitičkog uremičkog sindroma u do 10 posto infekcija, i salmonelu, koja je povezana s 1.35 milijuna infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje.
Morski plodovi
Morski plodovi mogu izazvati trovanje ukoliko ih jedete sirove ili nedovoljno termički obrađene. Njih se najčešće povezuje sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koja se uglavnom javlja kod kamenica i povezana je s 80.000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine.
Voće i povrće
Svježe voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, oni su i glavni izvor trovanja bakterijama E. coli, listerijom i salmonelom. Kako biste se zaštitili, CDC preporučuje pranje voća i povrća pa guljenje tek nakon što su oprani da biste izbjegli kontaminaciju bakterijama iz kore. Dijetetičari tvrde kako je temeljito pranje voća i povrća nakon što ih kupite najbolji način da spriječite unos ovih bakterija te izbjegnete trovanje.
(Izvor: Klix.ba)