Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Ako se borite sa visokim holesterolom, niste sami veliki broj ljudi bori se s ovim problemom.

Nažalost, u mnogim slučajevima neliječen visok holesterol može vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i rane smrti.

Nekoliko promjena u vašim prehrambenim navikama može vam pomoći da smanjite rizik od srčanih bolesti.

Započnite dan ovsenim pahuljicama

Ako želite svaki dan započeti zdravije pokušajte da zobene pahuljice uključite u svoju jutarnju rutinu.

“Beta-glukan je rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsenim pahuljicama koje pomažu u snižavanju LDL holesterola i mogu učiniti da se osjećate sitima. Kao bonus, zobene pahuljice su također dostupne u različitim oblicima, kao što su instant zob i zobena kaša”, objašnjava registrovana dijetetičarka Kristen Fleming.

Povećajte unos nezasićenih masti

Iako zasićene masti mogu povećati nivo holesterola, dodavanje neke nezasićene masti u vašu ishranu može imati suprotan efekat.

“Nezasićene masti su zapravo korisne jer snižavaju ukupni holesterol i krvni pritisak, a daju energiju vašem tijelu”, kaže Fleming.

Ona napominje da je riba bogata omega-3, poput lososa, skuše i tune, potom orašasti plodovi kao što su bademi, brazilski orasi i orasi i biljna ulja, uključujući suncokretovo, maslinovo, kukuruzno i ​​orahovo ulje, svi su dobri izvori nezasićenih masti.

Držite se više vegetarijanskih izvora proteina

Ako su vaša jela bogata mesom, dodavanje još nekoliko vegetarijanskih ili veganskih jela u vaš plan obroka moglo bi vam pomoći da držite nivo holesterola pod kontrolom.

“Vegetarijanski način života ne samo da vam pomaže da se oslobodite viška kilograma, već pomaže i u smanjenju LDL holesterola”, kaže Fleming, citirajući studiju objavljenu u The American Journal of Clinical Nutrition.

Na taj način rizik od srčanih problema poput visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti može se značajno smanjiti.

Povećajte unos vlakana

“Vlakna u integralnim žitaricama, grahu, orašastim plodovima, sjemenkama, voću i povrću poznata su po tome što pomažu u smanjenju holesterola i trebala bi biti dio vaše raznovrsne prehrane”, kaže Eleana Kaidanian, registrirana dijetetičarka.

Topiva vlakna su moćna jer imaju sposobnost apsorpcije holesterola u vaš krvotok, posebno se mogu vezati sa holesterolom u crijevima i sprečavaju njegovu apsorpciju.

Pokušajte da uključite povremeni post u svoju rutinu

Ako imate visok holesterol, prakticiranje povremenog posta može biti najlakši način da svoje LDL i HDL brojeve u kratkom roku dovedete do zdravijeg područja.

“Preliminarna istraživanja pokazuju da povremeni post može biti strategija za smanjenje ukupnog holesterola i lošeg LDL holesterola i povećanje dobrog HDL holesterola”, kaže Dawn Jackson Blatner.

Ako razmišljate da uključite post u svoju rutinu, Blatner napominje da je period posta od 16 do 8 sati, u kojem jedete osam sati i pijete samo vodu 16, popularna i održiva metoda za mnoge ljude.

scroll to top