Ove dvije greške u ishrani vam dodaju centimetre u struku

Foto: Pexels

Nutricionistkinja Mary Sabat za magazin She Finds otkrila je koje dvije greške u ishrani vam dodaju najviše centimetara u struku, a tiču se posljednjeg obroka u danu.

Večera, koja se često smatra posljednjim obrokom u danu, zauzima značajno mjesto u našoj svakodnevnoj rutini i prehrambenim navikama. Ne radi se samo o ishrani, već mnogima služi i kao društvena i kulturna aktivnost.

Izbori koje donosimo tokom večere mogu utjecati na naše cjelokupno zdravlje, uključujući potencijalnu vezu sa salo na stomaku.

Konzumiranje visokokalorične hrane i jedenje kasnovečernjih obroka ili grickalica su dvije najveće greške koje mogu dovesti do abdominalnog sala, prema nutricionistkinji Mary Sabat.

Konzumiranje velikih porcija visokokalorične hrane kasno navečer može potencijalno doprinijeti nagomilavanju masti na stomaku. Ova navika često dovodi do prekomjernog unosa kalorija kada se metabolizam tijela prirodno usporava u pripremi za spavanje.

Višak kalorija od kasnonoćnog uživanja je vjerovatnije da će se uskladištiti kao masnoća, posebno u području abdomena, jer je sposobnost tijela da ih sagorijeva smanjena tokom odmora.

Kada jedete više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno za energiju, višak kalorija se pohranjuje u obliku masti, a to često rezultira nakupljanjem masti oko područja trbuha. Namirnice poput prženih jela, kremastih umaka, slatkih deserta i obrađenih grickalica su primjeri opcija bogatih kalorijama koje mogu doprinijeti masnoći na stomaku.

Konzumiranje kasnih noćnih obroka ili grickalica – jedenje kasno navečer često znači da tijelo ima manje vremena za metabolizam i sagorijevanje unesenih kalorija, što može rezultirati povećanom vjerovatnoćom da se te kalorije pohrane u obliku masti, posebno u području abdomena.

Uz to, kasnonoćni obroci mogu dovesti do poremećaja u obrascima spavanja, jer probavni proces može ometati miran san, a loš kvalitet sna povezan je s debljanjem i zadržavanjem masti, uključujući i područje trbuha.

Nadalje, kasnovečernji izbor hrane obično je manje zdrav, često se sastoji od visokokalorične, zašećerene ili prerađene hrane, što može doprinijeti debljanju i masnoći na stomaku tokom vremena. Da biste održali zdraviji sastav tijela, preporučljivo je prakticirati pažljivu ishranu i izbjegavati konzumiranje velikih obroka ili grickalica pre spavanja.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top