Čokoladna rapsodija za desert

Sastojci: 200 g nasjeckane tamne čokolade bez glutena i laktoze, 2 jaja, 75 g maslaca, 130 g smeđeg šećera, 50 g mljevenih badema, 1 kašika kakaa, prstohvat soli, sjemenke iz pola mahune vanilije.

Za kalup: malo palente i maslaca, nekoliko kašika kreme od lješnika, nekoliko kašika maslaca od kikirikija.

Priprema: 

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup (25×18 cm) namastite maslacem i pospite palentom. U loncu na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu pa prebacite u veću zdjelu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, a smjesa malo rashladi.

2. U smjesu dodajte jaja i dobro izmiksajte mikserom da smjesa postane jednolična. Dodajte prstohvat soli, kakao, mljevene bademe  i vaniliju te opet dobro izmiksajte dok smjesa ne postane jednolična. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite 20 minuta.

3. Kad se kolač ohladi, režite na kocke te poslužite s maslacem od kikirikija.

scroll to top