Otvoren 13. međunarodni sajam pčelarstva u Brčkom (FOTO)

Trinaesti međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme u petak je na gradskom trgu svečano otvorio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Sajam je okupio oko 60 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Milić istakao je da Vlada Brčko distrikta BiH pruža izdašnu pomoć pčelarima kroz poticaje u poljoprivredi.

”Mislim da su poticaji koje Vlada izdvaja daleko najveći u BiH i iznose 30 maraka po košnici. Imamo oko 12.000 košnica što je nezanemariv vid potpore da bismo unaprijedili pčelarsku proizvodnju. Prošle godine smo govorili o 11.000 košnica, ove godine ih je 12.000, što govori o ekspanziji pčelarstva”, rekao je Milić.

Dodao je da je u tijeku proces usvajanja zakona o pčelarstvu što će dodatno urediti tu oblast.

”Ovo su preduslovi koji garantiraju da će se pčelarstvo na prostoru Brčkog nastaviti razvijati, a i ovogodišnji sajam je dokaz tome. U ponudi imamo kvalitetan med koji građani mogu da probaju i kupe”, zaključio je gradonačelnik.

Jedan od organizatora Sajma Nikola Kerezović istaknuo je da je kvaliteta brčanskog meda odličan te da lokalni pčelari često bivaju nagrađeni na sajmovima.

”Ova godina nije bila dobra za pčelare, ali idemo dalje. U pčelarstvu ima prostora da budeš i radnik i gazda. Od toga se ne može obogatiti, ali može se pristojno živjeti. U Brčkom živi oko 200 pčelara”, dodao je Kerezović.

scroll to top