Nar, smokva i maslina u fokusu manifestacije ‘Hercegovački plodovi Mediterana’

Manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” održat će se 4. i 5. oktobra u školskoj sportskoj dvorani u Stocu.

Sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” od samog početka za cilj ima učiniti vidljivima i dostupnima kupcu plodove mukotrpnog rada koji traje kroz cijelu godinu, a u fokusu sajme bit će, kako to i sam naziv manifestacije kaže, šipak-nar, smokva i maslina.

”Proteklo desetljeće održavanje manifestacije donijelo nam je značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti koje će mladi nastaviti, ali i obogaćivati novim sadržajima. Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti”, navode organizatori.

Također, nabavljena je linija za preradu maslina što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje, izgrađena je hladnjača zapremine 110 mᶾ, nabavljena univerzalna sušnica, električni tresači za berbu maslina i druga oprema. Sva ta oprema je u funkciji, a u sljedećim godinama u planu je proširivanje kapaciteta.

U okviru ovogodišnjeg sajma bit će održan i konferencija ”Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine” koja za cilj ima povezivanje poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam.

Konferenciju će otvoriti dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta dr. sc. Ivan Ostojić i ravnateljica JU Radimlja Maja Lopin.

”Sajam je organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama. Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala s našeg područja, ali i susjednih država. Za mlade je spremna, pored ostaloga, kvalitetna ponuda zabave, a za najmlađe nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac”, poručili su organizatori.

(Fena)

scroll to top