Održan dvodnevni sajam ”Bogatstvo razmjene”

Iz ruku desetogodišnjakinje dolaze unikatne narukvice, lančići i prstenčići za najmlađe. Svoje rukotvorine sa mamom izložila je na dvodnevnom sajmu ”Bogatstvo razmjene” koji je održan u Tuzli. Zadovoljna je prodajom, a cijene djela ovih vrijednih ručica su simbolične.

”Pa moje su po pet maraka, a mamine deset možda, ne znam. Možda desetak, petnaestak minuta mi treba za jednu i tako sve napravim po pet, pa sutra opet pet i sada eto imam puno”, rekla je Nataša Šoškić.

Nataša je bila jedan od 16 izlagača dvodnevnog sajma koji je održan na Brčanskoj Malti u organizaciji Udruženja građana ”Tisa” Tuzla.

”Tu smo za sve kupce koji su zainteresovani da dođu da kupe, svježe voće i povrće, prerađevine od voća i povrća, med, tinkture, smjese s medom. Bili su nam gosti iz Lukavca, Kalesije, Gračanice, Čelića, tako da smo obuhvatili malo šire”, rekla je Muhiba Murić, predsjednica Udruženja građana ”Tisa”.

Sajam je okupio vrijedne pojedince i udruženja, koji su svojim radom i trudom proizveli mnoštvo proizvoda. Heklanje stari zanat od zaborava čuva Hedija Žunić iz Gračanice.

”Danas nudim sve motive ručnog rada  keranja nakit, garniture, prstenje komplete, radim godinama od svoje desete godine i ovo je sve komplet, idem po sajmovima svugdje, nagrade i priznanja  sam dobivala za svoj rad”,istakla je Hedija.

Štand koji takođe zaokuplja pažnju posjetitelja su rukovotorine Lukavčanke Minke, koja najviše prodaje ručno izrađene sove

”Sove, zato što su sove ljubavi. Pravim ih od drveta, od rest drveta, od lišća, od dugmadi koja se više ne upotrebljavaju ova kvalitetna skupa dugmad, tako oči pravim od njih“, kaže Minka Ćosićkić iz Lukavca.

Izlagači su zadovoljni i ponudom i cijenama, a najviše se opet kupuje med, čija se cijena kreće od 20 do 25 KM po kilogramu.

”Pa najviše kupuju ovaj sa Romanije, tamo vozimo pčele, pa tako kupuju ove medove naše”, navodi Mubera Bećirović, pčelarka.

Pored zarade i dobrog druženja, za izlagače ovakvi sajmovi su od izuzetnog značaja, jer kako kažu razmjena znanja i iskustva i promocija  njihovog  rada za njih  je neprocjenjiva.

”Puno, puno znači, zato što narod ne zna da u Tuzli ima neko ko ovo radi. Ja sam u Tuzli kilometar i po od grada, a drugo mi kad se pojavimo onda zna da si tu jer ipak je drugačije kad te vide na medijskim servisima nego kad ti sam hodaš i prodaješ na pijaci, ovo puno znači”, govori Vlado Pavić, cvjećar.

Dvodnevni sajam ”Bogatsvo razmjene” čije je organizator Udruženje ”Tisa” održan je u sklopu manifestacije  ”Ljeto u Tuzli”.

scroll to top