Gdje turisti tradicionalno “loše” jedu?

Postoje destinacije na koje turisti odlaze kako bi uživali u hrani, u mirisu i ukusu lokalnih specijaliteta. Od nama bliskih, tu su svakako sve zemlje iz regiona, od Slovenije do Sjeverne Makedonije, od Italije do Grčke.

Ovdje se mogu pronaći dobro poznati delikatesi koji se rado jedu, s bilo koje strane svijeta da dolazite.

Međutim, treba reći da postoje i one druge destinacije koje turisti izbjegavaju, bar kad je nacionalna kuhinja u pitanju.

Zemlje iz našeg regiona poznate su po dobroj i ukusnoj hrani, i svaki turista koji se vrati s putovanja nosi lijepe uspomene sa sobom, i bar koji kilogram više. Hedonizam je pokretač društva i razgovora, i mi s Balkana smo poznati kao gurmani i ponosimo se nacionalnim kuhinjama.

Dobar obrok i uživanje se mogu naći u bilo kojoj zemlji u okruženju, ali postoje zemlje u kojima baš i nije popularno jesti, bar ne lokalnu hranu.

Koje su to zemlje?

Britanija je tradicionalno poznata kao zemlja u kojoj je hrana prilično bez ukusa, specifična i čudna, i tu se odmah nalaze i Nizozemska, Finska.

Njihova hrana je bazirana na lokalnim namirnicama koje, bar nama, nisu primamljive i jestive.

Od najgorih treba izdvojiti sve vrste usoljene i fermentisane ribe, iznutrice od različitih životinja, kao i pojedine vrste lokalnog povrća.

Restorani u tim zemljama jesu vrhunski, ali govorimo samo o lokalnim i narodnim specijalitetima.

Od dalekih zemalja u tom društvu se nalaze Mongolija, Nikaragva, Nepal, Jamajka, kao i većina afričkih država.

Turisti često navode da u pojedinim državama hrana nije neukusna, ali je zbog ograničenosti izbora namirnica prilično svedena i nezanimljiva, samim tim i jednolična.

scroll to top