Od poljoprivrede se može zaraditi – priča porodice Mujkanović

Sadija Mujkanović iz Tešnja danas se bavi poljoprivredom manjeg obima, proizvodnjom povrća, malina i tovom pilića. Osim toga, vlasnica je i manjeg plastenika koji joj također pomaže da ostvari dodatnu zaradu.

Ali nije se Sadija uvijek bavila poljoprivredom. Za Sadiju se može reći da je klasičan primjer kako je na određene životne prilike nemoguće uticati vlastitom voljom. Naime, prije nego je zasnovala porodicu, u rodnim Zavidovićima, bila je zaposlena u jednoj kompaniji a tokom ljetne sezone radila je na moru.

Upoznavši supruga, upoznala je i novi život, kaže Sadija.

Porodica Sadijinog supruga oduvijek se bavila poljoprivredom, obrađivali su velike površine zemlje i imali krave i to je bio Sadijin prvi dodir sa poiljoprivredom.

”Teško je bilo prilagoditi se, navići se na sve te velike promjene ali kada odlučiš sam sa sobom, ako želiš da održiš brak, svoju porodicu onda se moraš i prilagoditi svemu tome ma koliko to bilo neobično, drugačije ali i teško. Ja sam izabrala brak i porodicu i danas sam tu gdje jesam”, navodi ona.

 Nakon što su počeli samostalan život, Sadija i njen suprug su skupili neki novac te kupili nekoliko koza, a ubrzo nakon toga i nekoliko ovaca. Vremenom su počeli i sa tovom pilića, uzgojem povrća, ali sve to je bilo manjeg obima obzirom da nisu imali značajna finansijska sredstva potrebna za ulaganje u nešto značajniji posao.

Značajan preookret za ovu porodicu desio se kada su postali svjesni da uzgoj malina postaje značajna kultura i na podneblju na kome žive. Razmjenili su bršljan za sadnice maline i počeli.

Uvidjevši da je to zaista dobra poslovna ideja, odlučuju proširiti posao i Sadija se za finansijsku podršku obraća Mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSPO-u. Od prvog kredita kupili su dodatne sadnice malina, a kredite koje su koristili nakon toga ulagali su i za izgradnju štale, kupovinu sadnica drugog voća i druge potrebe.

”U životu i u poslu ne ide baš sve onako kako isplaniramo. Kišna godina je bila za nas malinare dosta loša. Zbog bolesti sadnica morali smo nedavno uništiti jedan dio malinjaka. Ovo zemljište će se morati odmoriti neko vrijeme, godinu-dvije pa ćemo ponovo obnoviti i kupiti nove sadnice. Ali ja od posla nikada ne odustajem, radiću uvijek kako bih ostvarila zaradu, naročito sada dok školujem sina”, poručuje Sadija.

(MI-BOSPO)

scroll to top