Od jeseni poskupljenje hljeba i u BiH?

Još se ljetos pisalo o poskupljenju hljeba u nekim pekarama za čak 40 posto, pa je tako štruca od 400 grama s dosadašnjih 50 poskupjela na 70 feninga, a hljeb od kilograma bio je skuplji za 0,50 KM.

Iako se radilo o dramatičnom poskupljenju bez osnove, ono se dogodilo. Sada i one pekare koje tada nisu podizale cijene najavljuju njihov rast, ali, navodno, ne bi trebalo biti dramatičnih skokova.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara iz Bijeljine, za Večernji list potvrđuje kako bi zbog rasta cijena pšenice na svjetskim burzama moglo doći do blagog povećanja cijena.

Urod pšenice izvrstan

“Na svjetskoj berzi dogodila su se poskupljenja, a iako je kod nas za sada situacija stabilna, u najavi su poskupljenja te se u nekom razdoblju od mjesec dana može očekivati blagi porast cijena hljeba. Međutim, to neće biti previše jer je urod pšenice ove godine relativno dobar. Pogotovo u okruženju. Primjerice, u Srbiji je urod pšenice neka 3 miliona tona. Toliko je ima na stanju, a njihove potrebe su milion i po tona, stoga je situacija s pšenicom stabilna, ali su u najavi neka blaga poskupljenja”, priča Pelemiš.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ponavlja stav da u BiH nema potrebe za dramatičnim poskupljenjima poput onog od pola marke koje smo imali ljetos u nekim pekarama.

“Ponovit ću ono što sam i prije govorio. Hljeb i brašno ne bi trebali poskupjeti iz ugla gledanja poljoprivrednih proizvođača jer je pšenica u otkupu poskupjela tek nekoliko feninga, a šta pekare i mlinare još koči, to oni najbolje znaju. Međutim, isto to događa se i poljoprivrednim proizvođačima. Ako kažemo da je poskupjela nafta, poskupjela je i poljoprivrednim proizvođačima, kao i sve ostalo, a svi isto trošimo u svojoj proizvodnji, tako da nema razloga za drastičnim poskupljenjima kao što je ono od 30 do 50 feninga ako je pšenica poskupjela kod nas tek za 3 feninga”, navodi Bićo.

Kako se doznaje, jedan od razloga za poskupljenje je i cijena ulja koja je u nekoliko mjeseci drastično skočila. Primjerice, jestivo ulje, koje se prije godinu dana moglo pronaći i po 2,50 KM, sada stoji od 3 do 3,50 KM, a u dobrim starim vremenima, prije 15 godina, litra ulja stajala je od 1,10 do 1,40 KM.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

scroll to top