Obožavate pomfrit? Evo kako konzumiranje utječe na vaše mentalno zdravlje

Nakon brojnih studija koje su utvrdile da pržena hrana uzrokuje gojaznost i brojne druge fizičke probleme, novo istraživanje utvrdilo je povezanost konzumiranja pržene hrane, a prije svega krompira, s većim rizikom od anksioznosti i depresije.

Istraživački tim iz Hangzhoua u Kini otkrio je da je česta konzumacija pržene hrane, posebno prženog krompira, povezana s 12 posto većim rizikom od anksioznosti i 7 posto većim rizikom od depresije nego kod ljudi koji ne jedu prženu hranu. Veza je bila izraženija među mladićima i mlađim potrošačima.

Pržena hrana je poznati faktor rizika za gojaznost, visok krvni pritisak i druge zdravstvene posljedice. Ovi rezultati “otvaraju put u značaju smanjenja konzumacije pržene hrane za mentalno zdravlje”, navodi se u članku objavljenom u ponedjeljak u časopisu PNAS.

Međutim, stručnjaci koji proučavaju ishranu rekli su da su rezultati preliminarni i da nije nužno jasno da li je pržena hrana izazvala probleme mentalnog zdravlja ili su ljudi koji imaju simptome depresije ili anksioznosti prešli na prženu hranu.

Studija je procijenila 140.728 ljudi tokom 11 godina. Nakon isključivanja učesnika kojima je dijagnosticirana depresija u prve dvije godine, ukupno 8.294 slučajeva anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije pronađeno je kod onih koji su konzumirali prženu hranu, dok je utvrđeno da posebno prženi krompir nosi 2 posto veći rizik od depresije u odnosu na prženo belo meso.

Studija je takođe otkrila da su učesnici koji redovno konzumiraju više od jedne porcije pržene hrane skloniji da budu mlađi muškarci.

“Ljudska komponenta ove studije može ukazivati ​​upravo na ono što ona znači: da veći unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti/depresije”, rekao je putem dr. David Katz, specijalista za životnu medicinu koji nije bio uključen u studiju.

“Međutim, uzročni put bi mogao ići u suprotnom smjeru: ljudi s anksioznošću/depresijom sve češće se okreću ‘utješnoj hrani’ radi nekog privida olakšanja”, dodao je Katz, osnivač neprofitne inicijative True Health Initiative.

Oni s osnovnim simptomima anksioznosti i depresije mogli bi se okrenuti utješnoj hrani kao načinu samoliječenja, rekao je. Nezdrava hrana i loša ishrana mogu negativno utjecati raspoloženje i pogoršati stanje, kao što je utvrđeno u studiji.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top