Završen projekat ”Zaraditi, a ne dobiti” – najveća podrška za poljoprivredu

U Sarajevu je nedavno održana završna konferencija Projekta Evropske unije ”Zaraditi, a ne dobiti” u kojem je učestvovalo 11 općina i gradova iz Bosne i Hercegovine: Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Donji Vakuf, Travnik, Lukavac, Konjic, Doboj, Čajniče, Zvornik, i Stanari. Projekat je imao za cilj socio ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica, pružanjem poslovne obuke i mogućnosti zapošljavanja u BiH.

Ukupna vrijednost projekta bila je 403.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 350.000 eura, Njemačka nevladina organizacija ASB 12 500 eura i Lokalne zajednice 40 500 eura.

Općina Velika Kladuša je kroz ovaj projekat podržala 8 žrtava mina koji su svoje projektne ideje pretvorili u biznis planove na osnovu kojih su dodijeljena finansijska sredstva žrtvama mina. Općina Velika Kladuša uz Bosansku Krupu i Konjic podržala je najveći broj korisnika i u ovu svrhu iz budžeta Općine je izdvojeno  9.600 KM.

Podržani projekti sa podučja Općine Velika Kladuša su:

5 projekata iz oblasti stočarstva (junice i ovce),

2 projekta iz oblasti poljoprivrede (traktorski priključci i mašine),

1 projekat iz oblasti ugostiteljstva (oprema za ugostiteljski objekat).

Imajući u vidu značaj ovakvih projekata, Općina Velika Kladuša nastaviće sa podržavanjem i finansijskom podrškom ovakvih projekata koji imaju za cilj poboljšanje života žrtava mina i njihovih porodica kao i svih građana.

scroll to top