Završen projekat ”Zaraditi, a ne dobiti” – najveća podrška za poljoprivredu

U Sarajevu je nedavno održana završna konferencija Projekta Evropske unije ”Zaraditi, a ne dobiti” u kojem je učestvovalo 11 općina i gradova iz Bosne i Hercegovine: Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Donji Vakuf, Travnik, Lukavac, Konjic, Doboj, Čajniče, Zvornik, i Stanari. Projekat je imao za cilj socio ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica, pružanjem poslovne obuke i mogućnosti zapošljavanja u BiH.

Ukupna vrijednost projekta bila je 403.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 350.000 eura, Njemačka nevladina organizacija ASB 12 500 eura i Lokalne zajednice 40 500 eura.

Općina Velika Kladuša je kroz ovaj projekat podržala 8 žrtava mina koji su svoje projektne ideje pretvorili u biznis planove na osnovu kojih su dodijeljena finansijska sredstva žrtvama mina. Općina Velika Kladuša uz Bosansku Krupu i Konjic podržala je najveći broj korisnika i u ovu svrhu iz budžeta Općine je izdvojeno  9.600 KM.

Podržani projekti sa podučja Općine Velika Kladuša su:

5 projekata iz oblasti stočarstva (junice i ovce),

2 projekta iz oblasti poljoprivrede (traktorski priključci i mašine),

1 projekat iz oblasti ugostiteljstva (oprema za ugostiteljski objekat).

Imajući u vidu značaj ovakvih projekata, Općina Velika Kladuša nastaviće sa podržavanjem i finansijskom podrškom ovakvih projekata koji imaju za cilj poboljšanje života žrtava mina i njihovih porodica kao i svih građana.

Redakcija

Next Post

Brčko: Za poljoprivredu planirano 9,6 miliona KM

sub feb 1 , 2020
Na vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH usvojen je Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu. V.d. direktora Trezora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Nevresa Hasandžiković istakla je da se prijedlog budžeta zasniva na utvrđenoj politici Vlade sadržane, prije svega, u Programu rada Vlade za 2020. godinu. ”Budžet […]