Napravite savršenu tursku kafu

Danas kada se u kafićima nalazi sve rijeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kafa!
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj, pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle. Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mješanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mjenja ukus kafe;
– Mješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringl, također, će izmjeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.

(Izvor: Kuharica)

scroll to top