Napravite plan za balansiranu ishranu

Ideja balansirane ishrane uopšte nije bauk, čak suprotno – veoma je jasna i jednostavna, a ujedno je najbolja opcija za zdravlje svakog od nas.

Da biste olakšali sebi i uspjeli da jedete umereno, napravite dobro razrađen plan balansiranih obroka i držite se njega.

Raznovrsna ishrana je uvijek dobar savjet

Da biste se pridržavali ovakve ishrane, napravite plan na nedjeljnom nivou. Zapišite koje namirnice ćete kombinovati koji dan, i budite mirni. Zapamtite: povrće ne isključuje voće, a proteini ne isključuju ugljene hidrate.

Jedite sve i ne obazirite se na popularne dijete koje potpuno izbacuju neku grupu namirnica, jer ljudski organizam pravilno funkcioniše samo ako dobija od svega dovoljno.

Obratite pažnju i na količinu

Naravno da treba sve da jedete, ali ne sve – odjednom, već umjereno konzumirajte različite namirnice. U svoj nedjeljni plan za raznovrsnu ishranu, dodajte odmah i količinu, kako se ne biste prejedali. Na primjer, opšta preporuka za zdrave ženske osobe je da unose 2.200 kalorija dnevno, što znači da treba mudro rasporediti njihov broj tokom svakog obroka.

Fizička aktivnost je neizostavna

Nemojte je zaboraviti kada budete pravili svoj nedjeljni plan sa balansiranim obrocima, jer je aktivnost važna koliko i ishrana.

Ostavite u svom kalendaru vremena za tri treninga nedjeljno, uz povremene šetnje. Možete za početak izdvojiti pola sata za svaki trening, a kasnije povećavajte to vrijeme. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Ako ipak prekršite plan…

Ne odustajte. Naravno da postoji mogućnost da u gostima pojedete koji zalogaj više ili da sipate repete, ali tim potezom ne pada sve u vodu. Vratite se već sutradan na pravi put i biće sve u redu. Ponekad se jednostavno dogodi da bismo rado pojeli nešto slatko, ali smo na granici sa brojem kalorija – tada je dobra opcija korišćenje niskokalorijskih zaslađivača.

Svakako, najbolje je kada se držite ranije pripremljenog plana umjerene ishrane. Vodite računa o sebi i svom zdravlju, jer se ono prvenstveno bazira na ishrani i fizičkoj aktivnosti. Posvetite se sebi i jačajte svoj imunitet.

scroll to top