Napitak od kurkume i kokosa za bolju probavu

Mlijeko s kurkumom je tradicionalni indijski lijek koji se obično pije prije spavanja. Uz dodatak đumbira, napitak od kurkume postaje još zdraviji zbog protuupalnih svojstva đumbira. Osim toga, đumbir ima i antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Uz kurkumu i đumbir, potrebno je i kokosovo mlijeko koje sadrži zdrave masnoće, laurinsku kiselinu i vitamine B1, B3, B5, B6, C i E. Od minerala sadrži željezo, magnezij, fosfor, kalcij i selen. Ne sadrži laktozu, pa je zbog toga odlična alternativa za one s intolerancijom. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Najvažniji sastojak ovog napitka je kurkuma. Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu što može zahvaliti kurkuminu, aktivnom sastojku koji ima mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje. Kurkuma ima jaka protuupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za smanjenje upala i probavnih smetnji, kontrolira nivo holesterola u tijelu, uklanja toksine, stimulira metabolizam, jača imunitet i smanjuje upale kod artritisa.

Pomaže u detoksikaciji jetre i ubrzava cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala i da kurkuma pomaže u borbi protiv različitih vrsta raka.

Biber je također vrlo važan sastojak ovog napitka. Prema istraživanjima, papar povećava učinkovitost kurkume za 200%, što je glavni razlog njihovog kombiniranja.

Sastojci za napitak od kurkume:

2 šoljice kokosovog mlijeka

1 čajna kašika kurkume u prahu

¼ čajne kašike crnog bibera

1 manji komadić đumbira

med ili neko sladilo po želji

Priprema:

Sve osim meda stavite u zdjelicu i stavite na srednje jaku vatru. Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte 5 minuta. Izvadite đumbir, napitak podijelite u dvije čaše, po želji dodajte sladilo i popijte toplo. Napitak daje tijelu toplinu i omogućuje brz i lak san.

scroll to top