Amla: Drevna terapeutska biljka

Amla (lat. Emblica officinalis), poznata pod imenom indijski ogrozd ili amalaki, jedna je od najistraženijih ajurvedskih terapeutskih biljaka.

Amla se koristi u indijskoj kuhinji i medicini, kao i u obliku dodataka prehrani, poput praha, ulja i kapsula. Poznata je i primjena amle u njezi kose i kože. Osim toga, pripisuju joj se mnogobrojni pozitivni i terapeutski učinci. Među njima se ističu učinci na:

  • imuni sistem,
  • nivo holesterola i glukoze u krvi ,
  • starenje i
  • antikancerogeno djelovanje.

Porijeklo i rasprostranjenost

Amla ili indijski ogrozd listopadno je drvo koje izvorno potiče iz Indije. U drevnoj indijskoj mitologiji smatralo se da je upravo amla prvo drvo koje je stvoreno u svemiru. Osim u Indiji, danas je rasprostranjena na tropske i suptropske krajeve Azije, poput Pakistana, Uzbekistana, Šri Lanke, Kine, Malezije i jugoistočne Azije.

Svi dijelovi biljke koriste se u terapeutske svrhe u tradicionalnoj medicini. Ipak, žuto-zeleni okrugli plod je najčešće korišten. Osim terapeutske upotrebe, plod se koristi i u kulinarske svrhe. U Indiji se kiseli, koristi za izradu umaka, različitih povrtnih jela ili poslastice murabbah.

Terapeutski sastojci i učinci

Najznačajniji sastojci amle i dodataka prehrani u kojima se koristi su:

  • tanini,
  • alkaloidi,
  • fenolni spojevi (galna kiselina, elaginska kiselina, kvercetin, kamferol…),
  • aminokiseline,
  • ugljikohidrati,
  • vitamin C.

Amla je posebno bogata vitaminom C koji je topljiv u vodi, antioksidans je i ima važnu ulogu u zarastanju rana. Sto ml soka ploda amle sadrži 478,56 mg vitamina C, što je puno više nego u soku od narandže ili limuna, i zadovoljava 500 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

Fenolni spojevi i tanini prisutni u amli su takozvani bioaktivni spojevi koji nisu nužni za normalno funkcionisanje organizma, ali ipak imaju vrijedne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

Upotreba u tradicionalnoj medicini

O učincima amle najviše se zna iz ajurvedske medicine. Amla se koristi u sklopu ajurvede kao “rasayana”, odnosno za podmlađivanje, regenerisanje i produženje života. Vrlo je rasprostranjeno korištenje i njenih pripravaka. Raspon simptoma za koje se koristi zaista je širok i uključuje:

  • povišenu temperaturu,
  • kašalj,
  • astmu,
  • gastritis,
  • dispepsiju,
  • konstipaciju,
  • dijareju,
  • hemoroide,
  • kolitis,
  • hematuriju,
  • menoragiju,
  • anemiju,
  • dijabetes,
  • osteoporozu,
  •  karcinom,
  • slabost i umor,
  • rano sijeđenje kose.

Takođe, primjenjuje se i u prevenciji odnosno sprječavanju pojave bolesti koje su posljedica starenja. Dakle, smatra se da učestvuje u:

  • odgađanju degenerativnih procesa,
  • odgađanju procesa starenja,
  • pročišćavanju krvi,
  • jačanju funkcija srca,
  • očuvanju zdravlja očiju,
  • rasta kose,
  • očuvanju kognitivnih sposobnosti.

Navedeni terapeutski učinci amle pripisuju se njenom antioksidacionom, imunomodulatornom i citoprotektivnom djelovanju, za koje su najviše zaslužni upravo fenolni spojevi, tanini i vitamin C.

scroll to top