Sastojci: 2 crvene paprike, 250 g polumasnog svježeg sira, 2 kašike maslinovog ulja, 50 g maslaca, 100 g krastavaca, 1 čehno bijelog luka, so, mljeveni bijeli biber.
Priprema:
1. Paprike prerežite napola i odstranite im središnji dio s košpicama. Operite ih pa dužini prerežite na četvrtine. Zatim ih položite na rešetku tako da kora bude okrenuta prema gore pa ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 stepeni pecite dok se na kori ne pojave smeđi mjehurići.
2. Izvadite paprike iz pećnice, stavite ih u plastičnu vrećicu i zatvorite. Nakon nekog vremena izvadite ih, ogulite i narežite na kockice.
3. Svježi sir kremasto izmiješajte s uljem i maslacem. Umiješajte i papriku narezanu na kockice. Operite krastavac, nasitno ga narežite i dodajte u smjesu.
4. Namaz začinite bijelim lukom, solju i biberom pa ga nakratko stavite u frižider. Poslužite s pecivom ili hrskavim punozrnatim hljebom.