10 razloga zašto jesti bundevu

Nekad davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ovu su razlozi zašto ih treba jesti.

*Bogate su antioksidansima, što znači da djeluju protivupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje vaših zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom.

*Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta.

*Visok nivo vitamina C jača imunitet i podstiče proizvodnju kolagena, zbog čega je odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnijom.

*Dobar su izvor vlakana pa efikasno čiste tijelo od toksina i pomažu mu da funkcioniše kako treba.

*Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprječava kardiovaskularne bolesti.

*Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u regulisanju holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućavaju zdrav izgled kože.

*Meso bundeve i sjemenke bogate su magnezijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.

*Bogata je kalijumom i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu, te imunitet.

*Sadrži L triptofan, hemikaliju koja daje dobar osjećaj.

*Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.

scroll to top