Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
3 kašikice praška za pecivo
125 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 kašika soli
1 bjelance
Premaz i posip:
1 žumance
1 kašika mlijeka
malo bibera
malo soli
po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelance, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga izrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji, piše Coolinarka.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene na vrhu jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
(Izvor: radiosarajevo.ba)