Na ‘Sarajevo halal sajmu’ 108 izlagača iz 36 država

Trodnevna manifestacija “Sarajevo halal sajam 2019” otvorena je danas u Centru Skenderija, gdje je okupila 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

Posjetioci će se na sajmu moći upoznati  o globalnim trendovima halal industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije s velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana i Tunisa.

Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je jedan od organizatora sajma, izjavio je na otvaranju da Bosna i Hercegovina zahvaljujući svom geografskom položaju ima izvanredan potencijal kao mjesto susreta istoka i zapada.

”Bosna i Hercegovina bi mogla postati platforma za snabdijevanje nekoliko evropskih tržišta halal proizvodima i ako uspijemo uspostaviti tu platformu to bi predstavljalo veliki uspjeh za nas”, rekao je Bukvić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naveo je da se organizacijom halal sajma, koji kao takav zaslužuje punu podršku države, Sarajevo profilira kao regionalni centar halal industrije, a Bosna i Hercegovina dobija izuzetnu razvojnu šansu.

”BiH ima ogromne prednosti u kontekstu halal tržišta koje bi morala iskoristiti. Prvenstveno to su komparativne prednosti koje uključuju kulturne i tradicijske veze Bosne i Hercegovine sa islamskim svijetom s jedne strane, i neposrednu blizinu Evropske unije s druge”, naglasio je Džaferović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da su danas izazovi po pitanju ishrane brojni, te da je vrlo teško znati šta se nalazi na našim trpezama i šta je od toga i zdravo.

”Zato je i Islamska zajednica morala ići u korak s vremenom formirajući specijaliziranu agenciju za kontrolu i certificiranje halala”, kazao je Kavazović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potcrtao je da više od 80 bh. kompanija trenutno proizvodi i izvozi halal hranu, te da Sarajevo želi biti centar za halal hranu u Evropi.

Prvog dana sajma učesnici će imati priliku prisustvovati panelu “Jugoistočna Azija – halal izgledi i mogućnosti za region jugoistočne Evrope”, u okviru kojeg će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal tržištu.

Organizatori sajma su BBI banka, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH.

Cijena ulaznica za posjetioce iznosi dvije KM, a prihod od ulaznica bit će uplaćen SOS dječijim selima u BiH.

(Fena)

scroll to top