FARMA II – Poziv za konsultantske usluge poljoprivrednim organizacijama

Foto: Teglica.ba

Projekat razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, kojeg finansiraju Vlada Švedske i USAID, pozvao je zainteresovane organizacije iz sektora poljoprivrede da iskažu interes za podršku kroz konsultantske usluge u poljoprivredi, radi finaliziranja plana aktivnosti na terenu u periodu od oktobra do decembra ove godine.

Na raspolaganju su konsultanti za ishranu muznih grla, uzgoj i sakupljanje ljekovitog bilja, moderne tehnologije i ekonomiku pčelarenja, plasteničku proizvodnju i proizvodnju povrća na otvorenom polju, proizvodnju jagodastog voća, kao i rukovanje proizvodima nakon berbe (transport, pakovanje i čuvanje voća).

To su neka od područja gdje su analize Sweden/USAID FARMA II projekta pokazale da postoji prostor za poboljšanje rezultata, te smo angažovali odgovarajuće stručnjake iz BiH i regiona, koji rade sa proizvođačima na terenu oko ovih pitanja”, kazao je Feđa Begović, zamjenik šefa projekta.

Iz Sweden/USAID FARMA II projekta podsjećaju da je trenutno otvoren i poziv za grantove, čiji je glavni cilj mjerljivo povećanje prodaje (posmatrano kroz finansijske izvještaje).

Pored toga, projekat uskoro planira raspisati poziv za angažman konsultanata za preradu hrane i ljekovitog bilja, poboljšanje prodaje i marketinga u poljoprivredi, pristup finansiranju i druge oblasti u skladu sa interesom organizacija iz sektora poljoprivrede.

Također, postoje i mogućnosti podrške sa konsultantima za grafički dizajn i online marketing, jer smo primijetili da organizacije u sektoru poljoprivrede mogu učiniti puno više po pitanju promocije svojih proizvoda u tom segmentu, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Sve organizacije zainteresovane za navedenu podršku trebaju se javiti do 1. oktobra ove godine putem e-mail adrese info@farmabih.ba.

scroll to top