Na Poljosajmu učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Italije

Tuzlansko naselje Breške od sutra postaje centar zbivanja kada je u pitanju oblast poljoprivrede. Počinje 15. Međunarodni Poljosajam koji organizuje Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona. Među učesnicima će tradicionalno biti gosti iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, a novost ove godine su gosti iz Italije.  Poljosajam će se održati u periodu od 22.- 24. oktobra 2021. godine.

Cilj samog projekta je promovisanje tradicionalnih proizovoda, ruralnog turizma, razvoj sela i poljoprivredne proizvodnje, odnosno, cjelokupnog ruralnog razvoja.

“Gosti će izlagati svoje proizvode, a u okviru manifestacije imamo i međunarodni stručni skup “Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma”, koji će se održati u petak od 12 do 14 sati, i u subotu od 12 do 16 sati. Ovdje će biti devet doktora nauka iz BiH i Hrvatske koji će sa aspekta nauke govoriti o raznim temama iz oblasti ruralnog razvoja, poljoprivrede i seoskog turizma”, istakao je organizator i autor manifestacije Poljosajam Breške 2021 Ilija Stojak.

Osim ovog stručnog skupa, bit će organizovane i aktivnosti koje će upotpuniti stručnjaci iz prakse, koji će govoriti o pozitivnim primjerima kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, seoski turizam i sam obrt u poljoprivredi.

Ova manifestacija prvi put je organizovana 2007. godine. Kako ističe organizator, koliko god je u početku bilo teško, ipak se uvijek pronađe način kako bi se pomoglo promociji sela i poljoprivredne proizvodnje, jer naša zemlja nudi brojne proizvode koje treba predstaviti na pravi način. Uz pomoć ove manifestacije poduzetnicima se nudi mogućnost da postanu zaista veliki proizvođači.

U izložbenom dijelu učestvuju uzgajivači stoke, proizvođači i prerađivači hrane, proizvođači zaštitnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, te izlagači tipičnih proizvoda Bosne i Hercegovine i organske hrane, kao i predstavljanje seoskog agroturizma.

scroll to top