U sušarama nekadašnjeg bh. giganta suše se prva ovogodišnja zrna kukuruza

Ilustracija

Ratari iz Kozarske Dubice već su uskladištili više od tonu ovogodišnjeg roda kukuruza u sušarama Hemijske prerade kukuruza (HPK) “Draksenić”, kazao je za “Nezavisne novine” Vojo Pavičić, stečajni upravnik ovog nekadašnjeg giganta.

“Trenutno ne vršimo prijem jer je kiša obustavila žetvu kukuruza, ali u narednom periodu očekujemo njegov prijem, te bi do kraja žetve u našim sušarama trebalo da imamo oko osam tona kukuruza”, kazao je Pavičić.

Ističe da su u prethodnom periodu u sušarama osušili oko 250 tona soja i 1.110 tona pšenice, dok su prošle godine ukupno osušili oko 12 tona kukuruza.

“Cijena skladištenja zavisi od stepena vlage određene žitarice, ali sigurno je da ćemo pružanjem ove usluge obezbijediti novac za izmirivanje troškova stečaja koji traje već godinu i isplatu plata zaposlenima”, kazao je Pavičić.

Kako je rekao, trenutno je u “Drakseniću” zaposleno 26 radnika koji rade na obezbjeđivanju imovine, održavanju mehanizacije, a rade i u sušarama.

“U narednom periodu očekujemo da se završe imovinsko-pravni odnosi, te u novembru očekujemo zakazivanje sjednice Skupštine povjerilaca i na kraju prodaju”, kazao je Pavičić.

Ističe da trenutno imaju potencijalne interesante za kupovinu ove fabrike, ali kako kaže, kada se donesu konačne odluke o prodaji, odnosno kada se objavi zvanična cijena ovog nekadašnjeg giganta, vidjeće se ko je zaista pravi kupac.

Dodao je da će Odbor povjerilaca odlučivati na koji način i kojom metodom će se vršiti prodaja.

“Predložena su dva modela prodaje: kao pravnog lica i model imovine. Kada se odluči po kojem modelu će se vršiti prodaja, znaćemo koja je cijena”, kazao je Pavičić i pojasnio da je teško procijeniti kolika bi mogla da bude cifra po kojoj bi ovaj nekadašnji gigant mogao da bude prodat.

Kada je riječ o površini koja će se naći u prodaji, Pavičić ističe da će na prodaju biti fabrika kao cjelina, imovina u fabričkom krugu, kao i pripadajući bunari i vodosnabdijevanje, jer se to posmatra kao jedna cjelina.

“To nam je prioritet da se proda jer to čini jednu ekonomsku, funkcionalnu i tehnološku cjelinu u kojoj se može obavljati proizvodni proces”, kazao je Pavičić.

Preduzeće HPK “Draksenić” osnovano je 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala s brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

Istovremeno, iz “Novog Žitoprometa” u Bijeljini ističu da oni otkupljuju kukuruz po cijeni od 0,43 feninga po kilogramu, te da su do sada otkupili oko 600 tona ove žitarice.

Duško Tomić, šef proizvodnje u ovom preduzeću, ističe da oni raspolažu smještajnim kapacitetom do 110.000 tona te da su uveliko spremni da osuše sav zdravi kukuruz koji im bude ponuđen.

“Mi ništa nećemo vratiti, ali moramo voditi računa o aflatoksinu, koji ove godine može da bude izražen. Ako nam dođe kukuruz sa gljivičnim oboljenjima, aflatoksinom, to ćemo morati da vratimo”, kazao je Tomić.

scroll to top