Bilo šta da spremamo, jedne stvari se svi uvijek držimo – da bi bilo ukusno, jelo mora da se začini.
Na našem podneblju uglavnom se koristi so, biber i mješavina suhih začina, prosto jer smo tako navikli.
Umjesto da razmišljamo samo o ukusu i navikama, počnimo da razmišljamo i o zdravlju! Naučnici preporučuju da promijenite začin za svakodnevna jela, jer postoji jedan koji ima moć da vas zaštiti od najopakijih bolesti!
Glavni sastojci su kurkuma, maslinovo ulje i svjež mljeveni crni biber.
Mnoga naučna istraživanja potvrdila su da kurkuma ima moćno dejstvo protiv kancerogenih ćelija, kao i da je odlična u prevenciji bolesti srca. O nadaleko poznatim benefitima maslinovog ulja svi smo čuli, a vjerujemo i da znate kako je biber dobar za stanja poput visoke temperature, upala, tegoba izazvanih reumom, artritisom…
Kada se sva tri pomiješaju u sljedećim razmjerama, dobijate savršen začin koji je moćna prevencija protiv malignih oboljenja, a pritom daje sjajan ukus vašim jelima!
Sastojci: 1/4 kašičice kurkume, pola kašičice maslinovog ulja, prstohvat svježeg mljevenog crnog bibera.
Priprema: Pomješajte sva tri sastojka u teglici i dodajte je u supe, salate, gulaše, meso… Baš uz svako jelo.
Napomena: Ovu mješavinu ne smijete dugo da kuhate, kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva. Dodajte je na samom kraju kuhanja ručka.
Upozorenje: Ukoliko primjetite neke nuspojave, prestanite sa korišćenjem mješavine.
U svakom slučaju, uvijek je najbolje da prije uvođenja novih namirnica u ishranu konsultujete vašeg ljekara.