Ministar Košarac: Ispunjeni ključni uslovi za izvoz mesa u Maleziju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da bi BiH uskoro mogla početi sa izvozom goveđeg, jagnjećeg i kozjeg mesa u Maleziju, jer su ispunjeni ključni uslovi za to.

”Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, nadležni malezijski inspektori će krajem februara doći u BiH i obići objekte koji su nominovani za izvoz, kako bi izvršili kontrole. To je završni korak u procesu odobravanja izvoza mesa goveda, jagnjadi i koza na malezijsko tržište”, istakao je ministar Košarac.

On je podsjetio da su prethodno BiH i Malezija bilateralno usaglasile međunarodne veterinarsko-zdravstvene certifikate, te da je malezijska strana dostavila dodatna pitanja nominovanim izvoznim objektima iz BiH, nakon čega se očekuje dolazak malezijskih inspektora i odobravanje izvoza mesa.

”U proteklom periodu ubrzano smo radili na aktivnostima neophodnim za izvoz mesa u Maleziju, jer cijenimo da je otvaranje novih tržišta jedna od važnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Cilj je da malezijsko tržište definiramo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju potencijalnih tržišnih viškova”, istakao je ministar Košarac.

(Teglica.ba)

scroll to top