/VIDEO/ Kompanija Jaffa Komerc proizvode izvozi do Rusije

Porodična firma Jaffa Komerc smještena u srcu Hercegovine osnovana je daleke 1988. godine.

Od samih početaka u rad su unosili puno ljubavi i pažnje. Od početka želja je bila donijeti izgled i okus sa svjetskih plantaža. Počeli su kao mali proizvođači i trgovci, a danas se mogu pohvaliti s preko 75 hektara obrađene zemlje i 125 hiljada stabala voća.

”Plus imamo na drugoj lokaciji 10 kilometara odavdje isto 20 hektara. Bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom ranog voća i povrća u svježem stanju. Naše tržište je Ruska Federacija, EU, BiH i zemlje CEFTA-e. Radimo otprilike tri do pet miliona kilograma svježeg voća i sve plasiramo u svježem stanju. Imamo pokrivenu kooperantsku mrežu u cijeloj Hercegovini negdje do 500 kooperanata. I tu njihovu robu izvozimo i plasiramo u BiH. Izvozimo nekih 50 posto proizvoda, a ostatak prodajemo na domaćem tržištu. Imamo trešnju, jagodu, breskvu, nektarinu, grožđe i jabuku. Prije osam godina smo radili finansiranje ovog lager centra putem Razvojne banke kao i dio podizanja nasada. Sa Razvojnom bankom smo zadovoljni i nemamo nikakvih problema”, kazao je Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa Komerc.

Ovu kompaniju nedavno je posjetila delegacija Razvojne banke FBiH.

”Saradnja sa Jaffa komercom počela je od 2009. godine. Radi se o uspješnoj saradnji. Imali smo oko 12 kreditnih partija gdje smo finansirali podizanje nasada od vinove loze, trešanja, jabuka i svega što se nalazi u asortimanu društva. Finansirali smo i nabavljanje opreme i slično. Radi se o vrlo uspješnoj saradnji gdje postoji i dobra komunikacija i dobar odnos”, naglasila je Slavica Miloš, rukovodilac poslovnice Razvojne banke FBiH u Mostaru.

Iz ove kompanije ističu da će također i naredne projekte finansirati Razvojnom bankom.

”To je sigurno. Imamo i programe podrške Ministarstva poljoprivrede, to su isto kreditne linije putem Razvojne banke, tako da bi bilo šta drugo bilo suludo”, naveo je direktor kompanije Jaffa Komerc.

scroll to top