Ministar Hasičević obećao da će lista zamrznutih cijena biti proširena na 34 artikla

Ministar trgovine i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Amir Hasičević izjavio je da se akcijom “Zaključavamo cijene” zaustavlja poskupljenje životnih namirnica. Obećao je da će biti proširena lista namirnica sa zamrznutim cijenama.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, Hasičević je napomenuo da je na sjednici Vlade donesena mjera neposredne kontrole cijena i utvrđivanju visine marži, a koja se odnosi na još šest artikala. Ukazao je da se radi na dodatnom proširivanju ove liste na 34 artikla.”Na današnjoj sjednici Vlade proširili smo odluku o kontroli marži za osnovne životne namirnice i pojedine proizvode tako što smo listu proširili sa devet na 15 artikala. Dakle, dodali smo još šest artikala. Vodili smo računa da utječemo na cijene, odnosno da probamo na ovaj način zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica koje su i najbitnije za najosjetljivije socijalne kategorije”, izjavio je Hasičević.

Naveo je da se nastavlja dijalog sa trgovcima, potrošačima i sindikatom.

“Naredni projekt koji provodimo je da se ova odluka proširi na 34 artikla koje smo preliminarno dogovorili, a predstoji nam da sa zainteresovanim stranama dogovorimo način provedbe i kontrole. Ovim provodimo akciju ‘Zaključavamo cijene’. Na taj način bi bilo baš vidljivo ovo što je danas malo teže vidjeti, a to je mjera kojom se ograničavaju krajnje cijene na način da bi se postojeće cijene 34 artikla značajno snizile i zaključale za određeni dogovoreni period”, istakao je.

Poručio je da se sve to radi u cilju poboljšanja standarda građana i zaustavljanja “divljanja” cijena”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

scroll to top