Marokanske ćuftice

Sastojci: 600 g mljevene janjetine, 100 g crvenog luka, 1 čehno bijelog luka, 1 jaje, 100 g prezli, so, korica 1 limuna,
2 g cimeta u prahu, 0,5 g mljevenog kima, 1 g usitnjenog kardamoma, 1 prstohvat korijandera u prahu, rendani muškatni oraščić po želji, čili po želji, 50 ml ulja za prženje.

Sos: 50 g maslaca, 50 g glatkog brašna, 500 ml janjećeg bujona, sok 1 limuna, 2-3 g kardamoma, 1-2 grančice korijandera.

Priprema:

1. U mljeveno meso dodajte sitno sjeckani luk i bijeli luk, jaje i prezle i dodajte sve začine, dobro promiješajte. Oblikujte ćufte, pa ih kratko zapecite u tavi oko 3 minuta stalno miješajući.

2. Prebacite meso u posudu za pečenje i stavite u rernu na 190 stepeni 10 minuta.

3. Za sos, na maslacu popržite brašno, stalno miješajući dodajte 400 ml janjećeg bujona, posolite, kuhajte 10 minuta, ako je potrebno dodajte preostali bujon, dodajte limunov sok i kuhajte još 5 minuta.

4. Ćufte prelijte sosom, pospite grubo isječenim listićima korijandera i kardamomom, poslužite.

Savjet: Zapečeni smeđi sloj na ćuftama daće jelu poseban ukus.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top