Pileća krem supa

Sastojci: 2 kašike ulja, 6-7 pilećih zabataka bez kostiju, 2 kašike putera, 1 glavica luka, 3 čehna bijelog luka, 3 mrkve, 300 g šampinjona, 3 kašike brašna, 4 šolje pilećeg temeljca, 2 dl vrhnja za kuhanje, 2-3 lovorova lista, so, biber, peršun.

Priprema:

1. Meso oprati, orbitsati ga papirnim ubrusom pa isjeći na komadice iste veličine.

2. Crni i bijeli luk isjeći sitno. Mrkvu isjeći na manje krugove ili kocke. Šampinjone isjeći na tanke listove.

3. U tavi, na laganoj vatri, zagrijati ulje, pa dodati kockice karabataka, peći ih dok blago neporumene. Začiniti po ukusu. Ostaviti sa strane.

4. U šerpu staviti puter na laganu vatru da se istopi, dodati crni i bijeli luk, mrkvu i šampinjone. Pržiti dok povrće ne omekša. Zatim dodati brašno, pržiti oko 1 minutu, da malo porumeni. Uz stalno miješanje dodati pileći temeljac, karabatake i lovorov list.

5. Kuhati 5-6 minuta, uz povremeno miješanje. Zatim dodati vrhnje te kuhati 2-3 minute. Začiniti i na kraju dodati peršun.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top