Manji prinos diže cijenu krompira u našoj zemlji

Vremenske neprilike, kao što su dugotrajna suša i rani mrazevi, koje su zadesile BiH ove godine negativno su uticale na proizvodnju krompira, istakli su poljoprivredni proizvođači navodeći da će cijena ovog povrća i dalje rasti, a da ga na nekim pijacama skoro i nema.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da je situacija u BiH u odnosu na lošu situaciju u regionu još gora, te da krompira na pijacama u Republici Srpskoj gotovo nema.

“Postoji više razloga zašto je to tako, a prvi je taj što prošle godine krompir nije prodat, propao je i završio na deponiji te proizvođači nisu imali šta zasaditi, pa su zasadili manje ove godine”, rekao je Mastalo za “Nezavisne”.

Dodao je da su poljoprivrednici ostali dužni poljoprivrednim apotekarima te su sadili svoje sjeme, koje nije odgovarajuće, što je uticalo na prinos.

“Takođe, razlog loše situacije je suša koja je smanjila rod za oko 30 posto. Dalje, ove godine je daleko veća potražnja za krompirom, a većina je prodata ljetos za niže veleprodajne cijene, koje su tada iznosile 0,30 do 0,35 KM po kilogramu”, kazao je Mastalo.

Kako je naveo, sve je to uticalo da na tržištu bude manje krompira, manji je prinos, a veća potražnja dovodi do toga da cijene rastu.

“Takvo je stanje i u Srbiji i Hrvatskoj, zbog toga krompir ne možemo ni uvesti jer je i kod njih ista situacija kao i kod nas”, rekao je Mastalo.

Naveo je da se trenutno veleprodajna cijena kreće oko 0,60 KM, a u maloprodaji 0,70 ili čak do 0,80 KM, te je istakao da je sigurno da će cijena krompira još ići naviše.

Kada je riječ o situaciji u FBiH, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, ona je ista kao i u RS-u, te je istakao da je suša negdje napravila pravu katastrofu.

“Kad je riječ o proizvodnji krompira, to je uvijek isto. Borimo se da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu prelevmani. Kod nas su jako mali podsticaji i zbog toga naši proizvodi propadaju”, navodi Bićo.

Dodao je da je pandemija korona virusa prošle godine uticala na to da se proizvodnja poveća te da nastane hiperprodukcija, zbog čega je dosta krompira propalo.

“Problem je što je uvozna roba jeftinija od naše, lako će naš krompir poskupjeti, ali to nije rješenje”, kazao je Bićo.

S druge strane, uzgajivači ranog krompira kažu da nisu imali problema sa sušom, ali da im je dio uroda propao zbog kasnih mrazeva.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top