Poskupljenje pšenice na berzama poguralo nove cijene hljeba

Zbog visoke cijene pšenice na berzama, cijene brašna u BiH su porasle za 12 posto, a može se očekivati da se taj trend rasta nastavi i u narednom periodu, što će se odmah odraziti na poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, saglasni su bh. mlinari.

Naime, Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, kazao je da je cijena pšenice u odnosu na prošlu godinu viša za 100 eura po toni te da je došlo do poskupljenja brašna za oko 12 posto.

“Očekujemo u narednom periodu i značajan rast cijena brašna, ali i pekarskih proizvoda”, kazao je Kos.

Dodao je da pšenica sada košta oko 250 eura, ali da prognoze kažu da se na zimu očekuje  i do 300 eura, dok je, kako kaže, prošle godine to bilo oko 150 eura po toni.

“Budući da ove godine očekujemo i jako slabe prinose kukuruza, sve će to dovesti do viših cijena pšenice koje će se odmah odraziti na poskupljenje brašna, što mora dovesti do viših cijena pekarskih proizvoda”, zaključio je Kos.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću “Klas” Sarajevo, kazao je da kod njih još nije bilo promjena cijene proizvoda.

“Iako pšenica iz dana u dan poskupljuje, mi još nismo podizali cijenu brašna, međutim sigurno je da ćemo vrlo brzo biti primorani da to uradimo”, kaže Vučić.

Ističe da niko nije očekivao ovakav trend rasta cijene pšenice jer, kako kaže, prinosi su bili jako dobri u cijelom regionu.

“Kad dođe do poskupljenja brašna, mora doći do viših cijena pekarskih proizvoda”, ističe Vučić.

(Izvor: Nezavisne novine / RTV Slon)

scroll to top