Sastojci: maslinovo ulje, 1 luk, 3 čehna bijelog luka, pola kašičice crvene paprike, 500 g rajčice, 1 kašičica origana, 1 kašičica šećera, so, biber, 2 patlidžana, 3 tikvice, 400 g ricotte, 1 jaje, 200 g gouda sira mozzarella, 500 g tijesta za lazanje, list bosiljka.
Priprema:
1. Za umak zagrijte kašiku ulja u tavi, dodajte nasjeckani luk, popržite ga oko tri minute dok ne omekša pa dodajte dva čehna bijelog luka i mljevenu papriku te pirjajte još minutu.
2. Ubacite narezane rajčice, origano, šećer, kašičicu soli i 1/2 kašičicu bibera. Kuhajte otkriveno 20 minuta.
3. Zagrijte rernu, složite paprike u posudu za pečenje pa ih pecite dok se koža ne zapeče. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte, neka stoje 10 minuta, a zatim ogulite kožu i narežite paprike na trake.
4. Položite patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premažite ih uljem i začinite. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju te okrenite samo jednom. Složite ih na tanjir, a zatim ponovite postupak s tikvicama.
5. Umutite ricottu, jaje, bijeli luk, 1/2 šoljice tvrdog sira i 1/2 kašičice crnog bibera u posebnoj zdjeli. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
6. Kašikom nanesite tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavite prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmažite ricottu preko tjestenine. Zatim rasporedite kriške patlidžana preko ricotte, dodajte malo umaka, pospite tvrdim sirom i mozzarellom.
7. Stavite drugi sloj tijesta za lazanje preko patlidžana. Ponovite postupak tako da patlidžane zamijenite tikvicama. Zatim ponovite postupak još jednom, ovaj put s crvenom paprikom.
8. Pokrijte zadnji sloj s tijestom za lazanje, dodajte ricottu i preostalo povrće, prelijte umak preko i oko povrća. Pospite završnim slojem tvrdog sira i mozzarelle. Pecite 45-55 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)