Ječam obiluje ljekovitim sastojcima i pomaže kod upala mokraćnih kanala, snižava holesterol, reguliše nivo šećera u krvi.

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima…

Sva ove blagodeti ljekovite žitarice možete iskoristiti ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću.

Postupak: Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata. Procijedite ječam i pomešajte šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na ringlu i kuhajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pijte 1 do 2 šolje proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

(Agro savjet)