Zašto treba piti ječmenu vodu?

Redakcija

Ječam obiluje ljekovitim sastojcima i pomaže kod upala mokraćnih kanala, snižava holesterol, reguliše nivo šećera u krvi.

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima…

Sva ove blagodeti ljekovite žitarice možete iskoristiti ako napravite ječmenu vodu.

Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću.

Postupak: Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata. Procijedite ječam i pomešajte šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na ringlu i kuhajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pijte 1 do 2 šolje proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

(Agro savjet)

Next Post

Bužim: Poticaj za 66 pčelara

Zahvaljujući saradnji Udruženja pčelara ”Propolis” sa Općinom Bužim uspješno je realizirana još jedna aktivnost koja će biti od velike koristi ovdašnjim pčelarima. Za ukupno 66 članova Udruženja pčelara ”Propolis” iz Bužima podijeljeno je ukupno 1.613 pčelinjih pogača za prehranu pčela. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.500 konvertibilnih maraka. Radi se […]