Krajem mjeseca nastavak izvoza goveđeg mesa u Tursku

Ilustracija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će krajem septembra biti nastavljen izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Košarac je podsjetio da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, te da je sredinom marta realizovan izvoz prvog kontingenta mesa.

“Krajem septembra će za Tursku krenuti drugi kontingent, u okviru kojeg je planiran izvoz oko 2.000 bikova. Procjenjujemo da će više od 80 posto količina biti obezbijeđeno sa farmi iz Republike Srpske”, naglasio je Košarac.

On je istakao da je firma iz Federacije BiH potpisnica ugovora o vanjskotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, dok uslugu klanja vrši kompanija “ZP Komerc” iz Bijeljine, koja je, kako je naveo, prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao.

On je dodao da je izvoz na tursko tržište omogućen na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

Ministar je izrazio zahvalnost turskoj strani koja je, kako je istakao, pokazala razumijevanje za potrebe domaćih izvozno-orijentisanih kompanija.

(Izvor: Akta.ba)

scroll to top