Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala. Najvažnija tvar koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.
Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:
ojačavaju imunitet
potiču cirkulaciju u tijelu
korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
pomažu kod tegoba dišnih puteva
ublažavaju bolove
podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila
pomažu u snižavanju krvnog pritiska
smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
uravnotežuju povišene nivoe holesterola u krvi
potiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
poboljšavaju probavu i rad crijeva
pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
sprječavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
djeluju poput afrodizijaka