Znate li koje su opasnosti konzumiranja proklijalog krompira

Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici i ostavili za kasnije proklijao prije nego ste ga stigli iskoristiti. Mnogi zanemare klice, odrežu ih i ipak pojedu krompir. Međutim, postoje brojne negativne posljedice koje donosi ovaj potez.

Naime, proklijali krompir ima veliku količinu solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi izaziva simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

Važno je dobro osmotriti krompir prije nego ga počnete spremati za ručak. Da li ima klice i je li naboran i mekan? Ako jeste, onda vjerovatno u sebi ima veliku količinu solanina i nije siguran za konzumiranje.

Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku klicu, onda se može iskoristiti. Odsjecite zelene dijelove i one na kojima su klice i zatim ga dobro operite prije konzumiranja.

(Klix.ba)

Redakcija

Next Post

Limunom ojačajte svoj organizam

uto nov 12 , 2019
Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumirati, vidjet ćete kako ćete biti zdraviji. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda. Vidjet ćete kako je ukusno. Ima antiupalno dejstvo i […]