Jedna od najomiljenijih poslastica u jesen je kesten, a još ako ste spremni da pripremite kesten pire, zadovoljstvo će biti potpuno.
Kesten pire svakako je odličan desert, ali i vrijedan sastojak koji se koristi u spremanju raznih drugih jela i poslastica. Kulinarski stručnjaci kesten sve češće koriste kao glavni sastojak supa, soseva i slatkih poslastica.
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje hljeba i peciva.
Spremite kesten pire u društvu
Priprema kesten pirea iako u osnovi jednostavna može biti mala gnjavaža zbog zarezivanja i kasnijeg guljenja kestena, ali ako angažujete cijelu porodicu, ili barem njen dio, ove dosadne poslove napravićete znatno brže, a zbog konačnog i ukusnog rezultata nećete imati previše problema s nagovaranjem.
Sastojci
1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
200 ml vode
70 grama šećera
50 ml ruma
15 ml arome vanilije
Upute
Kestene zarezati nožićem oko 1 mm dubine i stavljati u posudu u kojoj će se kuvati.
Naliti hladne vode tek toliko da prekrije narezane kestene.
Malo posoliti i kad zakipi kuvati 15 do 20 minuta (zavisno od veličine kestena).
Procijediti vodu, a kestene vaditi iz kore kad se malo prohlade.
Izvagati 600 grama očišćenih kestena.
Sipati vodu u posudu na šporetu i dodati šećer.
Miješati da se šećer otopi.
Uliti i rum i aromu vanilije.
Kad provri, kuvati tri minute.
Tekućinu malo prohladiti.
U blender ubaciti očišćene kestene i samljeti ih.
U kesten u blenderu dodati tekućine po potrebi da se dobije kompaktna smjesa, ne prerijetka.
Dobijeni pire protisnuti kroz pasirku u prikladne zdjelice.
Odabir kestena
Kod kupovine kestenja treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni i bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih crvića.
Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šupalj zvuk kada ih protresemo.
Kestenje treba čuvati na hladnom do dvije sedmice, a potrebno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti.
(Izvor: Nezavisne novine)