Ukoliko želite skuhati pileći paprika potrebni su vam sljedeći sastojci:
2 pileća batka
3 srednja krompira
1 slatka paprika
1 glavica luka
1 kašika koncentrata paradajza
1 kokošja kocka
1 kašika mljevene slatke paprike
1 kašika mljevene ljute paprike
1 češanj češnjaka
so, biber, vegeta
vode po potrebi(cca 600 ml)
Priprema
Meso odvojiti od kosti i narezati, luk i papriku nasjeckati. U posudi zagrijati malo ulja i dinstati luk i papriku, izmrviti kokošju kocku i dodati koncentrat paradajza. Sve promiješati. Kad su luk i paprika malo omekšali, dodati piletinu. Lagano pomiješati i pustiti da se meso sjedini s povrćem. Dodati krompir narezan na kockice.
Nakon dodavanja krompira uliti 200 ml tople vode i kuhati uz povremeno miješanje u poluzatvorenoj posudi. Paziti da ne zagara i po potrebi dolijevati po malo vode. Kad krompir počne omekšavati, dodati česnjak i mljevenu slatku i ljutu papriku. Ponovno posudu napola zatvoriti i kuhati uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
Pred sam kraj dodati kašiku vegete i posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuhati još 5 min.
Posluživanje
U paprikaš možete dodati i jednu mrkvu za blaži okus, ali ako želite da bude ljutkasto i pikantnije nije potrebno.