Razlozi zbog kojih bi trebali svakodnevno jesti mrkvu

Mrkva je korjenasto povrće koje se uzgaja više od hiljadu godina, a smatra se da joj je porijeklo iz Evrope. Kod nas je poznata narandžasta mrkva, međutim postoji ovo povrće i drugih boja poput ljubičaste, crvene ili žute.

Mrkva je bogata beta karotenom, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, fosfor, kalij, mangan i molibden. Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost.

Ovo povrće se može naći u trgovinama širom naše zemlje tokom cijele godine, nije skupo, a može se jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.

Ovo su osnovne dobrobiti mrkve (prema stručnjacima), odnosno razlozi zbog kojih bi mrkvu trebali jesti svakodnevno:

  1. Popravlja vid
  2. Sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja
  3. Štiti od raka
  4. Štiti zdravlje jetre
  5. Štiti od moždanog udara
  6. Utiče pozitivno na oralno zdravlje
  7. Poboljšava varenje
  8. Reguliše nivo šećera u krvi
  9. Čuva kožu
  10. Odlaže pojavu znakova starenja

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

Mlijeko i mliječne proizvode iz BiH u EU može izvoziti 11 mljekara

sri jan 30 , 2019
Realizacija projekta FARMA II nastavljena je edukacijom službenika i veterinarskih inspektora o zahtjevima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Ureda za veterinarstvo BiH. Cilj projekta je da se liberalizira EU legislativa kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi. Krajem prošle godine izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda […]