Mrkva je korjenasto povrće koje se uzgaja više od hiljadu godina, a smatra se da joj je porijeklo iz Evrope. Kod nas je poznata narandžasta mrkva, međutim postoji ovo povrće i drugih boja poput ljubičaste, crvene ili žute.

Mrkva je bogata beta karotenom, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i vitamine B1, B2, B3, B6, fosfor, kalij, mangan i molibden. Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost.

Ovo povrće se može naći u trgovinama širom naše zemlje tokom cijele godine, nije skupo, a može se jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.

Ovo su osnovne dobrobiti mrkve (prema stručnjacima), odnosno razlozi zbog kojih bi mrkvu trebali jesti svakodnevno:

  1. Popravlja vid
  2. Sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja
  3. Štiti od raka
  4. Štiti zdravlje jetre
  5. Štiti od moždanog udara
  6. Utiče pozitivno na oralno zdravlje
  7. Poboljšava varenje
  8. Reguliše nivo šećera u krvi
  9. Čuva kožu
  10. Odlaže pojavu znakova starenja

(Teglica.ba)