Ako vam se jede slatko postoji razlog za to

Hormon koji podstiče tako dobar osjećaj kada konzumiramo šećer zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi se zove insulin.

Kada jedemo šećer, insulin se povećava. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osjećamo dobro i pretvara naše konzumiranja šećera u naviku.

Rješenje je da pokušate da pronađete zdravu naviku kao zamjenu. Da bismo se oslobodili navike pretjeranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr Krupain predlaže pronalaženje zdrave navike poslije kako bismo “reprogramirali naš mozak”. To može da znači recimo gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka ili pak neka druga zdrava namirnica.

Hormoni gladi

Drugi razlog zašto možda žudite za šećerom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi, kaže dr Oz. Ukoliko ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu mogu da budu razlozi zbog kojih naše tijelo ne oslobađa dovoljno grelina. Takođe prebrzo konzumiranje hrane čini da se osjećate manje zadovoljno nakon obroka, što može da dovede do želje za više hrane i slatkiša, piše Real Simple.

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto se osjećate kao da morate da se prepustite slatkišima nakon teškog dana, to možda ima veze sa vašim nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da naše tijelo žudi za njim kada smo uznemireni, pod stresom ili depresivni.

“Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu izazivaju žudnju za šećerom”, kaže dr Oz.

Rješenje bi bilo da pronađite zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa.

Nedostatak sna

Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, posebno sa prekomijernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati i uspostavite rutinu spavanja.

scroll to top