Želite da uvijek budete spremni za nenadane goste, ali i da ne bacate hranu, pa ni tijesto?
Rješenje je jednostavno, ako umijesite više nego što vam je potrebno, ostatak zamrznite i već vam je pola posla gotovo za sljedeću pripremu pita ili peciva.
Međutim, morate znati kako da ga pravilno zamrznete, da bi bilo potpuno isto kao svježe pripremljeno.
Istisnite vazduh iz kese
Najprije ga dobro umijesite, pa ubacite u kesu za zamrzavanje, preklopite ga i time istisnite sav vazduh iz nje, pa stavite u zamrzivač. Možete ga smrznuti i u vakuum plastičnoj kutiji. Prilikom odmrzavanja morate biti strpljivi, jer mu je potrebno bar četiri sata da odstoji u frižideru, ili tri na sobnoj temperaturi.
Ne odmrzavajte u mikrotalasnoj
Izbjegavajte odmrzavanje u mikrotalasnoj rerni, jer nakon toga neće narasti tokom pečenja. Nemojte očekivati da se odmrznuto tijesto podigne, jer nema potrebe za tim – ali, bez brige, to će se desiti kada ga ubacite u rernu.
Kada se odmrzne, izvadite ga iz kese ili posude, dobro premijesite i ostavite malo da “odmori”. Trudite se da u rerni pečete na temperaturi između 170 i 190 stepeni, jer najviše odgovara pripremi tijesta.
(Izvor: magazin.novosti.rs)