Hljeb vrlo brzo gubi svježinu, pogotovo onaj pekarski koji se masovno proizvodi. Ali ipak, postoje mnogi načini da ga kreativno iskoristite za pripremu mnogih ukusnih jela. Možete napraviti dvopek koji ćete koristiti duže od hljeba, a evo načina.
Sastojci
1 kg hljeba (bilo koja vrsta hljeba, mogu i kifle, pereci…)
Priprema
Hljeb narežite na tanje šnite, ali ne pretanko kako prilikom pečenja ne bi zagorio
Šnite posložite na pleh obložen s papirom za pečenje, bez da se preklapaju
Pećnicu zagrijte na 200°C i pleh s hjebom stavite da se peče 4 – 5 minuta
Izvadite pleh iz pećnice i šnite okrenite na drugu stranu te ih ponovo pecite 3 – 4 minute
Kada su šnite poprimile zlatnožutu do svijetlo smeđu boju, izvadite ih pećnice i ostavite da se ohlade
Nakon hlađenja dvopek možete konzumirati