Kivi napitak jača imunitet, reguliše probavu i povoljno utiče na srce

Da li ste znali da sok od kivija blagotvorno deluje na cijeli organizam? Samo jedna čaša ovog napitka će organizmu pružiti veliku količinu kalijuma i vlakana.

Zahvaljujući količini vitamina, ovaj sok može da smanji rizik od srčanih bolesti. Takođe, postoje indikacije da smanjuje rizik od moždanog udara, ali i povoljno uriče na vid. Podstiče oporavak organizma, štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, snažno detoksikuje organizam, poboljšava imunitet, sprečava formiranje masnih naslaga.

Za pripremu sirupa od kivija biće vam potrebno:

– 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija

– pola kilograma šećera

– 1,5 litra vode

Priprema:

Ogulite kivi i iseckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuvajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procijeđeni sok od kivija dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Miješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija sadrži vitamin A, kompleks vitamina B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe, hlorofil, lutein, ugljene hidrate i flavonoide. Neka postane dio vaše zdrave rutine.

scroll to top